Pazar, Haziran 09, 2013

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ RESMİ


ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİNİN RESMİ

Mustafa Günay

Özgürlüğün resmini yapıyorlar Abidin…

Meydansız şehirler, politikasız şehirlerdir. İnsanların evlerine ve işyerlerine hapsedildiği şehirler… Şöyle bir düşünsek, kaç şehirde doğru dürüst meydan var? Meydansız şehirler, yalnızlığın ve yabancılaşmanın ağır havasını solumaya devam eden yerlerdir. Meydanlara çıkmayan, meydanlarda toplanmayan şehirliler de hayatının öznesi olamayan kimseler demektir. Toplumsal bir kimsesizliğin içinde yaşayıp gitmek ne acıdır!

Bazı meydanlar da vardır ki yalnızca bir şehrin değil, bir toplumun tarihinde de yer alır. Tarihin ve hafızanın mekanı durumundaki meydanlar, geçmişi hatırlatır ve geleceği düşündürür. Taksim de böyle meydanların en önemlilerinden biridir.

Gezi Parkı, demokrasi ve özgürlük konusunda büyük bir açık hava atölyesidir. Bu günlerde Taksim’de ortaya çıkan dayanışma tablosu, toplumun bütün renklerinden oluşan bir özgürlük ve demokrasi resminin eskizleridir… Toplum mühendislerinin ve toplum mühendisliği kurumlarının, ortaya konulan özgürlük resimlerini iyi okumaları gerekir. Toplumun bütün renklerinden oluşan bu resimleri anlamayan hiçbir şeyi anlamıyor ya da anlamak istemiyor demektir.

Gezi Parkında ortaya konan resim, toplumsal yaşamın diyalektiğini gösteren bir resimdir. İmzası halk tarafından atılmıştır. Gençlerin ellerinin ve yüreklerinin çarpıntısını ve yaratıcılığını taşıyan imzanın ağırlığı, bundan sonra da etkisini gösterecektir. Başkaldırının ruhunu ve imzasını taşıyan özgürlük resmi, toplumsal tarihimizin hafıza galerisinde onurlu yerini almıştır. Halkın ve haklının onuruna düzenlenen her törende bu resmin önünde saygı duruşunda bulunacak kalplerimiz. Korku imparatorluğunun karanlığını dağıtmaya başlayan o resmin renklerinden yükselen ışıklar pusulamız olacak.

Demokrasi ve özgürlük resmi, hayatın duvarlarında ve meydanlarda yerini buldu ve bulmaya devam ediyor…  

Kendi eyleminin resmini, şiirini, şarkısını ve mizahını yaratanların estetiği, bütün kötülüklere, köleliklere ve çirkinliklere karşı, yıkılmayacak bir insanlık anıtı ortaya koymaktadır. Çiçekleri gönülden, çelenkleri beraberlikten derlenen…

9 Haziran 2013

 

Hiç yorum yok: