Cuma, Mart 17, 2006

Nermi Uygur Anısına


SİBEL ÖZTÜRK GÜNTÖRE

YAĞMURA EŞLİK EDEN GÖZYAŞLARIM

Tarih: 11 Mart 2006, cumartesi.
Yer: Maltepe Üniversitesi, İstanbul.

Bir salon ve burada düzenlenen bir etkinlik, önemli hem de çok.
“Prof. Dr. Nermi Uygur ‘u Anma” ve “Nermi Uygur Kitaplığı” nın açılış töreni.

Geçen yıl toprağa verdiğimiz, Nermi Uygur, Türkiye’nin en önemli felsefecisi, filozofu ve deneme yazarı. Anadiline, Türkçe’ye aşık bir yazar. Okuyanların bildiği bir dil yetkinliği ve biçemi ile, insanı büyük bir zenginlikle karşılayan bir kalem, bir düşünür.

Nermi Uygur’un öğrencisi olmak büyük onur, ayrıcalık, şans. Sevgili Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Uygur’un çok başarılı ve vefalı öğrencisi. Onun girişimleri ile düzenlenen bu etkinlik tam bir övünç kaynağı. Uygur hocamızın, sevgili eşi, Nilgün hanımın onayı ve kararı ile , Kitaplığın Üniversite kütüphanesine bağışlanışı...

Kitaplığın açılışından önce, yapılan konuşmalarla duyguların coşması. Akan göz yaşlarım, dışarıda sağanak yağmura eşlik eden. Her söylenen söz kendimden bir parça gibi. Nermi hocamı tanıdığım için, onun öğrencisi olabildiğim için; Onu doğru anladığım, satır aralarını doğru okuduğum için duyduğum mutluluk. Sayın Uygur’un özenini, duyarlılığını ve gücünü paylaşmak için, yazdığı kitapların her bir satırını okumak ve o yapıtların daha çok insana ulaşmasını dilemek... Türkçe’nin güzelliğini, ahengini, olanağını yaşamak için yeniden yeniden okumak: Umut, güven, haz.

Günümüzde Türkçe’mizin ne denli yok edilircesine hırpalandığını gördükçe içimin acımasının tesellisi sayın Uygur’un satırlarıyla yeniden bir umut aşılamakta.
Türkçe ile felsefe yapılabildiğinin, edebiyat ve felsefe yakınlığının en önemli örneği olan yapıtları ile bugüne kadar tanışmamışlara bir davet bu satırlarım.

“Nermi Uygur Kitaplığı” , hocamızın okuduğu, çalıştığı, kitap sayfalarına düştüğü notları ile capcanlı karşımızda. Kocaman bir kitaplık, artık yeni nesil felsefecilerin yararlanacağı, zenginleşeceği, paylaşacağı... Ölümünden sonra bile hem kendi yapıtları ile hem de kitaplığı ile yeni öğrencilerin yetişmesindeki “ölümsüz” katkısı.

Vefa, değer bilmek, takdir etmek, sevmek/ koşulsuz sevmek/, sorumluluk, ödev, bilinç, paylaşmak, zenginleşmek, insanlığa emanet bir başarının örneğini gerçekleştirmek...

Sayın Betül Çotuksöken’e ve sayın Nilgün Uygur ‘a ve Maltepe Üniversitesi Yönetim kuruluna, bir yurttaş olarak, felsefeci olarak ve Nermi Uygur’un öğrencisi olarak sonsuz teşekkürlerim ve saygılarımla...

Hiç yorum yok: